www.renemathot.nl                   Contact: info@renemathot.nl              Copyright © Rene Mathot

ABBA 40 jaar. Een  jubileumjaar,  40 jaar na Waterloo

Op 6 april 1974 won ABBA het Eurovisie Songfestival in Brighton in Engeland met Waterloo. Op 6 april 2014 was dat dus 40 jaar geleden. Ter gelegenheid van dit jubileum was er een feest in Stockholm en Londen, waar Bjorn en Frida  van ABBA aanwezig waren. Tevens is  er in de loop van het jaar heel veel nieuwe merchandice verschenen in de vorm van LP's, singles, fotoboeken enz. enz.  Was weer een aardige aanslag op mijn portemonee. Op deze pagina probeer ik een overzicht te geven van alle speciale uitgaven en bijeenkomsten ter gegegenheid van het jubileum van mijn favoriete popgroep ABBA.


Hieronder  5 verschillende mokken uitgegeven ter gelegenheid van 40 jaar ABBA in 2014

Het jubileumfeest en uitreiking van het jubileum fotoboek in Tate Modern in Londen.


5 april 2014 Vanmorgen om 05:30 uur opgestaan en om 06:15 uur vertrokken naar Schiphol. Vandaag vliegen we met Easyjet naar Luton bij Londen voor de musical Mamma Mia en..... "The 40 years anniversaryparty" van ABBA, waar ik al 40 jaar fan van ben Om ongeveer 09:00 uur Engelse tijd aangekomen in Luton. Vandaar nog een half uur met de trein en daarna de metro. Eerst de kaartjes voor Mamma Mia ophalen bij het theater. De musical Mamma Mia heeft ook een jubileum te vieren. Morgen 6 april is het alweer 15 jaar geleden (1999)  dat Mamma Mia in Londen in première ging. Ik was daar toen ook bij. Nadat we de kaarten gehaald hadden, zijn we  richting ons apartement gereden met de metro. We waren nog veel te vroeg. Na onze bagage gestald te hebben zijn we de stad in gegaan. Richting de Towerbridge gelopen, daarna doorgelopen naar ons apartement. Toen we de sleutels kregen zijn we er gaan kijken. Het was niet groot maar netjes, alleen het bed was erg smal. Ik denk 1,20 meter. Toch maar besloten om te vragen of er misschien iets groter te vinden is. Gelukkig wel.


Ons apartement in Londen

Mooi ruim apartement in Londen bij Assem Lofts. We kregen voor 20 pond per dag meer een geweldig groot apartement incl. keuken en grote badkamer. Het bed was nu ook breder.


Om 19:00 uur richting het theater gegaan waar Mamma Mia speelt. De cast van Mamma Mia gaat helemaal uit hun dak tijdens de jubileumvoorstelling van de musical. Het was weer een feest om deze musical te zien. Heerlijk met de muziek van ABBA. Daarna weer terug naar het apartement.

Mamma Mia 15 jaar in Londen
Londen by Night 5 april 2014
The Towerbridge Londen 6 april 2014

6 april 2014 Lekker geslapen en zelf ontbijt klaar gemaakt gezellig met z'n tweeën. Daarna zijn we op pad gegaan. Vandaag gaan we naar KEW gardens de botanische tuin in Londen. Met de metro een flinke rit want deze tuin ligt buiten het centrum van Londen.


Met de Metro naar KEW Botanical Gardens.


Vanaf het metro station van KEW gardens zijn we via een biologische markt naar de ingang gelopen. Grappig om door deze echt Engelse straten te lopen. Heel andere bouw als in Nederland. De botanische tuin is heel erg groot. Je kan er uren in ronddwalen en constant veranderd de omgeving. Eeuwenoude bomen, maar ook tropische planten in de kassen. Het was zeer de moeite waard. Jammer dat het weer niet zo mooi was. We zijn ook nog in het KEW palace geweest. Dit is het kleinste koninklijk paleis in het Verenigd Koninkrijk. Na dit bezoek zijn we weer terug gegaan naar ons apartement in Aldgate east. s'avonds nog de stad in geweest om wat te eten en om foto's te maken van de Big Ben en the wheel aan de Thames.

Originele banner van de ABBA party in Londen.
ABBA The official foto book werd deze avond uitgereikt aan Bjorn en Frida van ABBA

7 april 2014 Vandaag gaan we even de stad in. Kijken of we nog wat kunnen kopen. Op Oxfordstreet zijn we in een grote platenwinkel HVC geweest. Gelukkig bestaat deze winkel nog. Ze hadden er veel van ABBA vooral de nieuwe dingen, zoals de nieuwe ABBA Gold en de picturediscsingle van Waterloo, maar ook het Waterloo De Luxe album. Toen we daar stonden werden we aangesproken door iemand anders uit Nederland. Ook een ABBA fan Jacco met zijn vriendin. Leuk om elkaar daar te ontmoeten. Zij gingen vanavond ook naar de ABBA party. Nadat ik wat ABBA spullen gekocht had zijn we verder de stad ingegaan. Daarna weer terug naar het appartement.


Om 18:30 uur richting Tate Modern gegaan. Ik moest nog pinnen, maar het was moeilijk om een pinautomaat te vinden. Helaas begon het nog te regenen ook. Om 19:00 uur waren we bij Tate Modern. Hier hadden zich al meerdere fans verzameld bij de artiesteningang. Hierbij ontmoette wij ook weer Jacco en zijn vriendin. Daar zijn we de rest van de avond mee opgetrokken. Om 19:30 uur kwamen er 2 zwarte auto's aan rijden met daarin Frida en Bjorn van ABBA. Het was voor mij voor het eerst dat ik Frida in levende lijve kon aanschouwen. Toch wel heel bijzonder. Ik heb foto's gemaakt dat ze zo'n 1,5 meter van me af stond.

Frida bij aankomst Tate Modern Londen
Bjorn deelt handtekeningen uit aan de fans

Frida en Bjorn bij aankomst bij Tate Modern in Londen 7 april 2014.


Bjorn kwam er ook nog bij staan. Bjorn had ik al eerder gezien in o.a. Utrecht en in New York. Daarna gingen ze naar binnen. Wij gingen daarna ook via de hoofd ingang naar binnen.


Binnenkomst bij Tate Modern in Londen
Görel Hanser in LondenFoto links: Bij binnenkomst een mooi beeld van de zaal. Foto rechts Görel Hanser


De zaal was aangekleed met foto's van ABBA, Stockholm en foto's van het officiële fotoboek wat vandaag aan Bjorn en Frida werd overhandigd. Görel Hanser was er ook. Zij behartigd de belangen van ABBA al vanaf bijna het begin. Na een lange tijd wachten kwamen Frida en Bjorn eindelijk op het toneel en werd het officiële ABBA fotoboek aan hun overhandigd. Daarna namen Bjorn en Frida het woord.

Frida en Bjorn op het podium van Tate Modern
Het ABBA koor in Londen 7 april 2014Links: Frida en Bjorn samen op het podium voor het 1000 koppige publiek. Rechts: Het ABBA koor mee gekomen uit Stockholm.

 


ABBA Waterloo CD single uitgegeven tijden de ABBA party bij Tate modern.

Ze bedankten alle aanwezige fans voor hun toewijding en trouw in de afgelopen 40 jaar. Het was voor Frida en Bjorn nauwelijks voor te stellen dat ze nog steeds, meer dan 30 jaar na het stoppen van ABBA, in zo'n grote belangstelling staan. Na deze mooie woorden kondigde Bjorn het ABBA koor aan. Dit koor bestaande uit jonge mannen en vrouwen uit Zweden was door hem opgericht ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum. Het koor zong daarna een aantal ABBA nummers en de hele zaal zong mee. Echt leuk. Tijdens het laatste nummer Dancing Queen gingen alle koorleden het publiek in en danste we allemaal mee op dit prachtige nummer van ABBA. Daarna begon de disco en was het officiële gedeelte voorbij. Rond 24:00 uur gingen Peter en ik voldaan weer naar huis. Het was een geweldige avond geweest.

ABBA vlag om een actie te ondersteunen tegen leukemie bij kinderen.

8 april 2014 Vandaag gaan we weer naar huis. Vanmorgen hebben we nog een wandeling gemaakt langs de Thames in de richting van de Towerbridge en de Tower. Helaas was het erg druk voor het museum aldaar. Vandaar zijn we nog door Hydepark gelopen.Daar na zijn we teruggegaan naar het apartement om onze koffers op te halen. Om 19:00 uur vlogen we weer van Luton naar Amsterdam waar we om 21:15 uur (nederlandse tijd) aankwamen. Nog even de auto ophalen op parkeerterrein 3 en dan weer naar huis. Het was mooi geweest. Ik was voldaan en blij dat ik samen met Peter naar Londen ben geweest.


<< Naar boven


ABBA 40 jaar
Cast van Mamma Mia Londen 5 april 2014
The Wheel in Londen
Waterloo De Luxe uitvoering uitgave 2014 met bonus tracks
ABBA Waterloo CD single promo uitgegeven op de ABBA fanclubdag in Roosendaal 2014
ABBA single box. 40 vinyl singles opnieuw uitgegeven in een box ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum.
CD ABBA Live Wembly Arena 1979 uitgebracht in 2014
ABBA Live at Wembly Arena ook op 3 vinyl LPs.
ABBA 40/40 Japan 2014
Limited steelbox ABBA Gold 2014
Nieuwe picturedisc van Waterloo 40 jaar. De A kant.
Nieuwe picturedisc van Waterloo 40 jaar. De B kant.
ABBA box met alle 8 studio albums
Dalarna paardje in het zwart van het ABBA museum
Officieel uitgegeven kopie van de medaille die ABBA kreeg na hun overwinning met Waterloo in 1974 in Brighton. Er zijn er maar 74 van gemaakt.
Speciale ABBA monopoly helemaal in stijl.
Opnieuw uitgegegeven in 2014. Het spaanstalige album.
ABBA lightbox uitgegeven in 2014