www.renemathot.nl                   Contact: info@renemathot.nl              Copyright © Rene Mathot

Beijnes Waterland kruiser:


Naast het assembleren van Volvo's ging Beijnes ook Motorjachten bouwen o.a. het type Waterland. Er zijn in die jaren heel wat van deze Waterland Kruisers gebouwd. Binnenkort meer foto's en informatie.

Foto boven: Prins Bernhard op bezoek bij Beijnes in Beverwijk.

Meerdere motorjachten in de eindafwerking bij Beijnes Beverwijk

Beijnes nam ook individuele opdrachten aan zoals dit zeilschip in ruwbouwfase in de metaalhal van de Beijnesfabriek 1958(foto dhr. Elshof uit Haarlem).

Met behulp van een trailer wordt de zeilboot, in ruwbouw klaar, uit de fabriekshal van Beijnes gereden om even later te water te worden gelaten 1958 (foto dhr. Elshof uit Haarlem).

Aangekomen in de haven van Beverwijk (Pijpkade) wordt de zeilboot met behulp van een kraan te water gelaten 1958 (foto dhr. Elshof uit Haarlem).

Er varen nog steeds een groot aantal van deze Beijnes kruiser type Waterland rond. Wat namelijk voor de treinen van Beijnes al gold, was voor deze motorjachten ook het geval. Kwaliteit stond bij Beijnes op een zeer hoog niveau. Hieronder rechts zie je een fabrieksbordje uit een motorjacht Beijnes Waterland. Dit zat in het stuurhuis gemonteerd. Deze motorjachten waren van ijzer gemaakt maar van binnen helemaal met hout afgetimmerd, waardoor deze een zeer luxe uitstraling hadden. De Waterland kruiser was de eerste in serie gebouwde motorjacht / kruiser in Nederland. De bouw van deze boten is later na de sluiting van de Beijnesfabriek voortgezet door Joosten jachtbouw. Ze worden vandaag de dag nog steeds aangeboden op o.a. Marktplaats.