www.renemathot.nl                   Contact: info@renemathot.nl              Copyright © Rene Mathot

Vakantie 2016 Winterswijk-Miste en Érezée in België


Ons terras bij het vakantiehuis in Winterswijk-Miste

 26 augustus 2016 Vanmorgen om 11:00 uur vertrokken naar Winterswijk samen met Peter. Onderweg nog wat gedronken bij Van der Valk bij Arnhem. Lekker een broodje met kroket en een met rosbief. Peter had een cesar salade. Wel weer erg veel, maar dat mag de pret niet drukken. Even na 14:00 uur aangekomen in Winterswijk-Miste, bij ons vakantiehuis . Er stond al een mevrouw op ons te wachten, dDie hadden we nog even gebeld hoe laat we er zouden zijn.


Ons uitzicht vanuit ons huisje in Winterswijk. Heerlijk toch zo'n ruimte...

Het was erg warm in de woning dus lekker alles tegen elkaar open gezet. Helaas was er weinig wind en met een temperatuur van meer dan 30 graden wordt het ook niet echt koud binnen. Alle spullen uit de auto gehaald en de etenswaren in de koeling gezet. Daarna lekker buiten gezeten in de schaduw voor het huisje. Het  is  hier heerlijk stil. Na een uurtje zijn we naar de Jumbo in Winterswijk gereden om wat boodschappen te doen. We gaan vanavond BBQen, dus moeten we wel vlees halen en stokbrood. Ook meteen  nog andere boodschappen gedaan. Daarna weer teruggereden naar het huisje. We zijn hier in het voorjaar ook al een kleine week geweest. Helaas moesten we toen onze vakantie inkorten, omdat ik zo slim was om een afspraak midden in die week te plannen in Beverwijk. Rond een uur of 19:00  zijn we gaan BBQen, lekker op onze eigen electrische BBQ. Daarna nog lekker gedouched en rond 22:30 uur naar bed gegaan. Het was heel erg warm boven en kon ook niet echt goed slapen, omdat er ook nog muggen rond mijn hoofd zoemden. Die muggenroller met deet werkt ook niet echt. Na een paar uur toch in slaap gevallen.

Het stadhuis van Bochol met daarvoor de groente en bloemenmarkt.

27 augustus 2016 Vanmorgen was ik alweer om 07:00 uur uit bed gegaan. Gelukkig is het iets afgekoeld nu tot 20 graden. lekker op de tablet naar een tv serie gekeken. Peter was er om 09:30 uur uit. Ik had lekker al een broodje gegeten, maar ook samen  met Peter nog wat gegeten. Vandaag gaan we naar Bocholt in Duitsland. Dit ligt ongeveer 17 kilometer van ons vakantiehuis. Bocholt is niet zo'n grote stad, maar wel redelijk. We zijn  door de stad gelopen en wat winkels bekeken. We hebben lekker op een terras koffie en thee gedronken met een lekkere aardbeientorte. Ach het is vakantie. Na een tijdje zijn we naar het station gelopen. Dat stelt  niet veel voor. er rijdt een trein per uur op dit doodlopende spoor.  Vroeger liep de spoorlijn door naar Winterswijk, maar dat is al sinds 1930 niet meer zo. Nog even gewacht op het boemeltje. Een oude "triebwagen" van het zelfde type ongeveer als onze Wadloper Deze zijn bij ons al lang afgevoerd. Daarna nog even rondgekeken in omgeving van het station. Aan de hand van een onderdoorgang onder het spoor, bleek dat het oude station er ook nog stond, alleen niet meer als zodanig  in gebruik. Nog wat foto's gemaakt als bewijs. Daarna zijn we  naar een meer in de buurt gelopen, de Aasee. heerlijk om daar aan het water onder een boom in schaduw te zitten. Lekker even bijkomen van de warmte. Het is namelijk  weer 30 graden of meer.


Na een uurtje zijn we teruggelopen naar het centrum van Bocholt lang de Bochemer Aa. We liepen langs een terras en zijn daar wat gaan drinken. Bleek dat dit terras van het Textielmuseum van Bocholt was. Er stonden op het terrein ook nog een paar oude goederenwagens en een vuurloze stoomlocomtief. Omdat we er toch waren, maar even in het museum gaan kijken. Was eigenlijk best interessant. Het geheel werd aangedreven door stoommachines. Leuk om te zien hoe vroeger hand en theedoeken werden geweven. Een aantal machines deden het nog. een van de medewerkers van het museum liet de machines even draaien. Prachtig die mechanieken die in deze fabriek  gebruikt werden.


Na een uurtje zijn we verder gelopen naar het centrum van Bocholt. Onderweg kwamen nog een oude spoorburg tegen van de opgeheven spoorlijn naar Winterswijk. Daarna zijn we naar de auto gelopen en terug gereden naar ons huisje in WInterswijk. Lekker alles tegen elkaar open gezet om de warmte uit het huis te krijgen. Gelukkig koelde het iets af aan het einde van de middag. Daarna zijn we maar weer gaan BBQen. Toen het donker werd,  nog lekker binnen wat gelezen en dan weer naar bed. Het was gelukkig niet meer zo heet boven.


 28 augustus 2016 Vanacht rond 02:00 uur werd ik wakker van het onweer. Het rommelde en lichtte constant. Het klonk wel heftig, maar het kwam toch niet dichterbij. Na wat regen was het weer voorbij en ben ik weer in slaap gevallen. Rond 08:00 uur was ik vanmorgen uit bed. Peter een uurtje later. Lekker ontbijtje gemaakt en rond een uur of 11:00 zijn we naar het Woold gereden. Dit is ook in Winterswijk, maar een ander buurtschap. Hier was een pariculier die zijn tuin had opengesteld voor publiek. Leuk om bij iemand anders in zijn tuin te kijken. Je Krijgt dan toch weer leuke ideeën van. Peter vond het ergleuk om rond te kijken. Daarna zijn we nog naar nog een tuin Borggreve-Sommer gereden in de plaats Velen in Duitsland. Dit was weer een totaal andere tuin. De vorige was wat wilder van opzet terwijl deze veel strakker was aangelegd. Maar allebei hebben ze wat.

Na koffie, thee en apfelkuchen zijn we van daar weer naar Winterswijk gereden.  het was  feestweek in Winterswijk met ook een kermis. In het centrum  was het lekker druk. Lekker over de kermis gelopen en Peter ging nog in een draaimolen. Hij liever dan ik Een beetje draaierig kwam hij daar weer uit. Daarna doorgelopen naar het centrale plein. Daar was een grote feesttent vol met mensen.


De feestent in het centrum van Winterswijk. Gezellige drukte

En wie trad daar op.. Jawel Dennie Christian. Leeft die nog. Nou toch zeker en hij kan nog zingen ook . Zijn oude hits kwamen langs "Besame mucho" maar ook covers van anderen zoals "Du" van Peter Maffay. Lekker wat gedronken op een vol terras tussen al het feest gedruis. Toch leuk. Zeker omdat het nog steeds  lekker weer was. Nog  wat  bitterballen gegeten en daarna weer terug naar het huisje. Peter ging lekker een boek lezen en ik even wat schrijven op de tablet voor mijn website, voor als ik weer thuis ben. Peter ging  eten koken. Kippenpoten met roerbakgroenten. lekker hoor. Vanavond niet veel meer gedaan.


Watermolen in Winterswijk-Woold.

 29 augustus 2016. Vanmorgen rond 08:00 uur opgestaan. Het was een stuk kouder dan gisteren. Het had ook weer wat geregend. Maar de zon kwam er ook al weer bij. Na het eten gingen we eerst naar een watermolen in Bronkhorst in het Woold. Daar vlakbij hadden we een paar jaar geleden met onze vrienden groep ook al een keer een weekend doorgebracht. Bij de watermolen was niet veel te beleven. Op maandag is bijna alles gesloten en zo ook de watermolen. Daarna zijn we doorgereden naar Lichtenvoorde. Hier eigenlijk hetzelfde. Alles was bijna dicht. Dus een beetje een saaie boel.

Even wat gegeten en gedronken op een terras in het centrum. Daarna zijn we naar Doesburg gereden. Dat is een een Hanzestadje zoals dat heet. Doesburg heeft een nieuwe boulevard aan de rivier de IJssel.Ziet er erg modern uit. Helaas is er geen horeca aan het water, waardoor het geen gezelligheid uitstraald. Wel prachtig aangelegd en op delta hoogte, dus waarschijnlijk geen overstromingen meer bij hoog water. We zijn toen verder gelopen naar het oude centrum. En dan zie je hoe mooi Doesburg echt is .Vele oude panden en leuke straatjes. Lekker rondgelopen en foto's gemaakt. Helaas was hier ook weer een hoop gesloten. Dan maar nog wat drinken op een terras. Je moet toch wat doen op zo'n mooie plek. Het weer was ook weer opgeknapt. Daarna besloten op naar Emmerich te gaan.

Mooi uitzicht tijdens het eten vanaf de Rijnkade in Emmerich.

Eerst even langs het station treinen kijken. Het bleef bij kijken want er reed helemaal niks in het uur dat we daar waren. Toen zijn we de stad zelf maar in gegaan. Lekker langs de Rijnkade gelopen. Dat ziet er echt mooi uit. Wat Doesburg niet heeft, heeft Emmerich wel. Een levendig horeca gebied met woningen daarboven. Echt gezellig. Op een terras maal lekker gegeten, want het was alweer 18:00 uur geweest. Op het terras, met uitzicht op de Rijn, was het in de zon goed toeven. Na nog wat gewandeld te hebben zijn we richting de auto gelopen en teruggereden naar Winterswijk. Een klein half uurtje rijden. Thuis lekker op de bank en niet veel meer gedaan. Je kan merken dat het alweer bijna september is. Het wordt al weer vroeg donker.


Locomotief van de BR 212 op de draaischijf van het museum Bochum-Dahlhausen.

30 augustus 2016 Vanmorgen rond 08:00 uur opgestaan. Vandaag zat ik een beetje in dubio. Gisterenavond hadden wij het plan op gepakt om naar Wuppertal te gaan. Dat ligt ongeveer 130 km van Winterswijk vandaan. Vind dat toch wel ver rijden, maar Peter vond van niet. Ik wilde ook wel naar Bochum-Dahlhausen, daar is een spoorwegmuseum. Dat ligt ook in die richting, maar wel 50 km dichterbij volgens de ANWB routeplanner. Dus besloten om eerst naar het spoorweg museum te gaan en daarna nog kijken of we nog naar Wuppertal doorrijden. Het Eisenbahnmuseum in Bochum-Dahlhausen is gevestigd in oude loodsen van de spoorwegen. Het bestaat uit meerdere oude spoorweg gebouwen.


Een ronde loods met een draaischijf en een kantoorgebouw en nog een aantal loodsen. Je mag overal in kijken. Materieel hebben ze genoeg. Prachtige lokomotieven en wagens. Echt een mooi museum. Helaas reden er vandaag geen treinen. Er kwam wel een diesellok binnen van de serie 212. Deze was ook van het museum en het was leuk om te zien dat deze op de draaischijf reed en geparkeerd werd voor de ronde loods. In de loodsen stonden onder anderen type loc's van de serie E94 en E 36. Dit zijn elektrische lokomotieven.


Er staan ook ook vele stoomlokomotieven zoals een beroemde 01, O44 en 053. Echt prachtig om te zien. Verder railbussen, personen en goederen wagons en dit allemaal in een echte oude spoorwegsfeer. Prachtig. Het was ook erg rustig, dus kon overal goede foto's maken, precies zoals ik dat zou willen. Peter was ook lekker aan het rondkijken. Hij kijkt toch weer naar heel andere dingen dan ik. Daarna toch besloten om naar Wuppertal te rijden. Het was maar 23 km van Bochum verwijderd dus binnen een half uur waren we er. Het leukste van Wupperal is dat het ligt in het dal van de rivier de Wupper en over een gedeelte van deze rivier hangt de beroemde Schwebebahn. Dit is een soort tram die hangt aan een rail en rijdt/zweeft door de stad. Dit is de enige plek ter wereld waar zo'n openbaar vervoer systeem bestaat. Heel bijzonder om zo door de lucht door de stad te "zweven" We hebben het hele traject afgelegd heen en terug. Leuk om ook boven het verkeer te zweven, zonder dat je last heb van opstoppingen. Deze Schwebebahn is uniek in zijn soort. Hij bestaat al heel lang. In 1901 is de Schwebebahn in gebruik genomen. Het hele traject is ongeveer 13 km lang.

Prachtig mooie fontein op het Marktplein in Wuppertal 301 augustus 2016

Daarna zijn we de stad nog even ingelopen. Het is geen mooie stad om te zien. Veel nieuwbouw en modern, maar misschien zijn we niet op de juiste plekken geweest. We hebben nog wat gegeten en toen weer huiswaards gegaan. Was toch wel weer een stukje rijden, maar voor het donker al weer thuis. Het was een mooie dag geweest. Toch wel een beetje mijn dag, met al die treinen en de Schwebebahn. Leuk hoor. Wat gaan we morgen doen. Een rustdag, we zullen wel zien.


 31 augustus 2016 Vanmorgen was ik wel vroeg wakker. Het bed is nog al hard waardoor ik niet echt lekker lig. Rond 06:00 uur opgestaan, maar dat geeft niet. Ben wel vaker om die tijd uit bed. Vandaag gaan we niet veel doen. Ik ging lekker lezen en in de zon luieren. In de loop van de dag zijn we nog  wel naar Winterswijk gereden. In Winterswijk het je een grote vrije tijd zaak Obelink. Je kunt daar van alles kopen voor op de camping. Van opvouwbare watertank tot een giga caravan of tent. Wel leuk om daar rond te kijken. Peter zou niks kopen had hij gezegd. Helaas lukte dat toch niet. Hij heeft een fluitketel, Expresso koffiepot en een opbergbus voor vissenvoer gekocht. Ik heb alleen een nieuwe pet gekocht. Ze hadden ook Ecco schoenen in de aanbiediing,  maar ze hadden helaas mijn maat niet. Anders had ik die zeker gekocht. Was al een tijdje op zoek naar deze schoenen.

Daarna zijn we even bij de kringloopwinkel in Winterswijk geweest. Altijd leuk om even te struinen in oude zooi van een ander. Heb wat DVD gekocht en een boek over Klein Gernicke in de DDR. Dit gaat over een dorpje binnen de grenzen van Oost Berlijn maar helemaal omgeven door West Berlijn. Toch  leuk  om zo'n boek te vinden. Daarna nog wat boodschappen gedaan bij de Aldi. We  hebben ook nog wat dekbedhoezen gekocht. Deze  waren in de aanbieding. Daarna weer terug gereden naar ons huisje.  Vanavond zijn we nog een stukje gaan wandelen in de omgeving. Heerlijk gewoon de rust en de ruimte. Je komt helemaal tot rust. Toch wel 5 kilometer gelopen. Na terugkomst heeft Peter de vuurkorf opgesteld om lekker fikkie te gaan stoken. Nog  wat gedronken en bij  het vuur gezeten. Donker is hier ook echt donker. Je kan heel mooi de sterren zien.


De boerderij van Gerbrand en dochter Aletta in Drouwen 1 september 2016

 1 september 2016 Vanmorgen was ik weer vroeg wakker. Lekker op de tablet TV programma's gekeken o.z. De slimste mens. Vandaag gaan we naar Drenthe naar Gerbrand. Gerbrand is een vriend van mij die ik ken via mijn werk bij de gemeente Beverwijk. Hij werd toen ingehuurd  bij de afdeling wegen via een aannemer. Hij is ook gek van treinen. Zo is het gekomen. Nu woont hij al weer lang in Drenthe en is het contact niet meer zo intensief. We wisselen nog steeds treinenbladen uit via zijn tante die in Casricum woont. Zij gaat regelmatig bij hem op bezoek en zo gaan de boekjes heen en terug. We hebben ook contact via de telefoon en de mail en heel af en toe gaan we er zelf naar toe. gerbrand was ondertussen getrouwd met Petra en hebben een dochter Aletta. Helaas is eind vorig jaar zijn vrouw Petra door een ongeval om het leven gekomen. en zware slag voor Gerbrand en Aletta. Nu maar weer een keer op bezoek bij hun. Het was nog een behoorlijke afstand van Winterwijk naar Drouwen ongeveer 180 km,, maar toch goed om daar heen te gaan. Leuk om hem na lange tijd weer te zien. Eerst soep gegeten en daarna de tuin rondgelopen. Peter en Gerbrand praatte over bomen en plantjes. Daarna zijn we nog op Gerbrand zijn treinenkamer geweest. Hij heeft een prachtige treinbaan in aanbouw. Ziet er nu al prachtig uit. Daarna nog over Petra gesproken. Het valt allemaal niet mee, zo het leven weer op te pakken. Het gemis is nog lang niet voorbij. Rond een uur of 15:30 uur weer richting Winterswijk gereden. Na 1,5 uur weer in Winterswijk aangekomen. We zijn meteen in de stad wat gaan eten. Lekker Wiener Schnitsel met patat. Helaas was hij niet zo lekker als de afgelopen keren in Duitsland. Daarna weer naar huis gegaan. Onze laatste avond hier in Winterswijk. Morgen vertrekken we naar Erezee in de Ardennen in Belgie. Slaap lekker.

Oude foto van Huize Mathot in Bassenge


 2 september 2016 Vanmorgen weer redelijk vroeg op. Nog even wat programma's gekeken op uitzending gemist op NPO. Peter was er om 08:00 uur uit. Eerst lekker gegeten en toen begonnen met inpakken. Daarna alles ingeladen en het huisje nog wat opgeruimd. Om 10:00 uur kwam de mevrouw langs om even de sleutel over te dragen. Even later vertrokken  richting Belgie Het is ongeveer 300 km rijden naar ons 2e vakantiehuis in Érezée. Onderweg zouden we nog langs gaan bij Huize Mathot in Bassenge, valk over de grens in België bij Maastricht. Helaas was de afslag op de snelweg afgesloten en er waren zoveel wegen opgebroken dat onze "tom tom" ons in de steek liet. Toen maar doorgereden naar Érezée. Onderweg nog even gebeld met de verhuurder van het huisje. Ze kon ons helaas niet verwelkomen, omdat ze het weekend naar Antwerpen zou gaan. De sleutel had zij bij het huisje verstopt, zodat we toch naar binnen konden.

Ons vakantiehuis in Érezée is een prachtig huis. Lekker ruim, schoon en gezellig ingericht. Het enige wat je eigenlijk mist is Wifi. Je bent  zo gewend om even te kijken wat er in de omgeving is  te doen. Alle spullen uitgepakt en onszelf geistalleerd. Lekker mooi buiten terras. Eerst even wat kleren gewassen, dan hebben we tenminste genoeg voor de rest van de week. Daarna even met de auto naar het dorp Érezée gereden om boodschappen te doen bij de plaatselijke Spar supermarkt. We hadden ook BBQ vlees meegenomen, dus  weer geBBQed op onze eigen elektrische BBQ. Lekker rustig aan. Vanavond hebben we de film "The Kings garden" gekeken. Daarna weer lekker slapen. Welterusten, tot morgen.


 3 september 2016 Vanmorgen was ik weer vroeg wakker. Ik ben er maar uitgegaan en wat treinenbladen gaan lezen. Peter was er om 09:30 uit. Na het ontbijt zijn we naar La Roche gereden, een plaatsje ongeveer 20 km van Érezée. Onderweg kwamen we langs een halte van een oude tram die in het dal rijdt. Er stonden wat oude rijtuigen en goederenwagens opgesteld. Er lag ook een hoop oud hout en een oude telegraafpaal. Je weet wel die vroeger langs het spoor stonden. Deze was helemaal verrot, maar er zaten nog wel een paar van de steunen aan met een proceleinen isolator. Leuk om mee te nemen, dacht ik. Maar de hele paal meenemen ging natuurlijk niet dus maar een van de isolatoren er af gehaald (dat deed Peter met veel kracht).

Op dat moment riep Peter, dat de tram er aan kwam, Dat is ook toevallig, omdat de tram deze dag maar een keer zou rijden rond een uur of twee. Het was nu pas 11:00 uur. De tram is van de TTA (Le Tramways Touristique de l' Aisne). Een overblijfsel van  een groot tramnetwerk in België. Gauw mijn foto toestel gepakt en foto's gemaakt van deze dieseltram. Het oude beestje kraakte en piepte door de bocht en kwam blauwe rook uit de uitlaat op het dak. Het was een motorwagen met een aanhangrijtuig, Hij reed voorbij en een paar honderd meter verder stopte hij. Peter had intussen de Isolator van de oude paal gehaald en in de auto gelegd. Toen snel met de auto naar de stilstaande tram gereden. Daar waren alle inzittenden van de tram uitgestapt om foto's te maken. Ik ben er lekker bij gaan staan en ook foto's gaan maken. Deze mensen (allemaal Duitsers) maakten een toer met de tram buiten de dienstregeling om. Nadat ze allemaal weer waren ingestapt, reed de tram met veel rook weer verder.  Peter en ik bleven alleen achter. Wij zijn daarna doorgereden naar La Roche. In dit plaatsje aan de Ourthe (rivier) ben ik al vaker geweest. Op het parkeerterrein staat nog een oude tank uit de 2e Wereld oorlog die herinnerd aan het Ardennenoffencief in 1944. We hebben lekker rondgekeken in het dorp en daarna een bezoek gebracht aan het kasteel of te wel de ruine die er van over is.

Daarna nog wat gegeten in het dorp en ook  het oorlogsmuseum bezocht over het Ardennenoffencief in 1944. Daarna nog wat boodschappen gedaan en toen weer teruggelopen naar de auto. Vanuit La Roche reden we weer terug richting Érezée.

De Dieseltram van de TTA komt aan het einde van de middag aan op eindstation Pont de Érezée 3 eptember 2016

Alleen gingen we nog even kijken bij het beginstation van de tram in Pont de Érezée. Morgen gaan we hier namelijk een ritje mee maken. Bij het station is ook een klein museum ingericht over deze spoor/tramlijn. Leuk om rond te kijken en even na 16:00  uur kwam de tram weer terug met nu 2 aanhangrijtuigen achter zich aan slepend. Toch leuk om dit te zien. Daarna zijn we weer terug gereden naar ons vakantiehuis 4 km verder. We hebben lekker sla gegeten met stokbrood. Gezellig  hoor op ons terras buiten. Het was nog steeds zonnig. Vanavond nog een romantische Kerstfilm gekeken Jawel!. Ach je moet wat als je geen internet en TV ontvangst hebt, maar wel een DVD speler en een TV. Rond 22:30 uur gaan slapen.


 4 september 2016 Vanmorgen werd ik om 04:30 uur wakker van de regen. Het regende behoorlijk hard. Dit was wel voorspeld, maar zoveel. Ach ik lig in bed. Toen ik om 07:30 uur er uit ging was het weer droog, maar het was zwaar bewolkt en verwachte nog meer regen. Het was ook een stuk frisser. Gisteren was het nog 30 graden en nu maar 17. Dat is wel even wennen, maar de voorspelling is dat het morgen weer beter wordt. Deze morgen  om 10:30 uur gingen we met de tram van de TTA (Le Tramways Touristique de l' Aisne) rijden. Deze dieseltram rijdt van Pont D' Erezee naar Lamormenil  en terug. Daar doet hij ongeveer 2 uur over. Leuk hoor zo'n oude tram rijdend over een hobbelend spoor. Het weer werd er trouwens niet beter op, maar we zaten lekker droog in de tram met 8 betalende Nederlandse passagiers, een machinist en 2 conducteurs. Was heel erg leuk. De machinist had tot zijn pensionering altijd bij een trambedrijf gewerkt en deed dit werk nu als vrijwilliger en sprak gelukkig ook Nederlands.

Na deze enerverende rit gingen we naar Durbuy. Dit is een ander klein stadje in in de buurt. Hier gingen we naar het " Parc des topiares". Dit is een park met allemaal in figuren geknipte buxus struiken. Erg leuk om dit park te bezoeken, helaas regende het af en toe pijpestelen. Dus moesten wel af en toe schuilen. Na dit bezoek zijn het "centrum" van Durbuy in gelopen.

Leuk oud centrum met vele restaurants en eethuisjes. Daarnaast nog een paar kledingwinkels en dat was het wel zo'n beetje. We zijn nog naar boven gelopen om een mooi uitzicht te hebben over Durbuy maar helaas was het uitzichtpunt gesloten (hoe kan dat nou?). Dus maar weer onverichter  zake teruggelopen naar het dorp. Via de korter route langs een stijl pad. Het was alleen niet zo veilig om deze route te nemen. De trap was slecht begaanbaar en de leuning was hier en daar los of doorgerot. Je krijgt af en toe wel het gevoel hier in België, dat alles een beetje verwaarloost is. Onderhoud laat veel te wensen over helaas. Ook wat de wegen betreft. We hebben nog wat gedronken en  zijn we maar weer huiswaards gekeerd. Thuis gewoon lekker makkelijk gegeten. Soep met brood en 2 kippenpoten. Daarna niet veel meer gedaan. Een beetje lezen, een film gekeken en toen naar bed. Lekker slapen. Morgen is het al weer maandag.


 5 september 2016 Vanmorgen besloten om maar een stuk te gaan wandelen in de buurt van Érezée. We zijn met de auto naar Blier gereden. Daar was een wandeltocht uitgezet, nou ja, volgens een kaart van 20 jaar oud (daar kom je dan pas achter als je al begonnen bent met lopen). Lekker gelopen door het boerenland. Door groene weiden met koeien, die je allemaal aanstaren en door bosgebieden. Prachtige vergezichten. Heerlijk rustig en het weer was ook weer een stuk beter. De zon ging steeds vaker schijnen.

Eerst ging het stijl omhoog, maar een tijdje werd het toch weer vlakker. Ongeveer halverwege de tocht van ongeveer 8 kilometer, hebben we even zitten lunchen op een bankje.

Gezellig samen op een bankje even uitrusten 5 september 2016

Daarna weer doorgelopen langs bosranden en weilanden. Het ging toch wel snel voorbij. Veel sneller als verwacht waren we weer terug bij de auto. We hebben eerst nog wat gedronken bij de camping waar de auto geparkeerd stond. Toen weer richting huis gereden. Nog even wat boodschappen doen bij de Spar, want vanavond eten we nasi. Na thuiskomst  lekker op het terras gezeten en boekjes gelezen. Het weer was weer helemaal opgeknapt alleen mag de temperatuur nog ietsje hoger. Ik heb lekker nasi gemaakt en na het eten heeft Peter afgewassen. Ik was een beetje moe, maar dat krijg je als mij alcohol geeft. Maar ja Peter vindt het gezellig als ik af en toe  ook een wijntje drink. Soms geef ik daar aan toe. Verder niet veel meer gedaan. Wel een lekkere ontspannende dag, ondanks de wandeling. Morgen gaan we waarschijnlijk naar de stad Luxemburg.


 6 september 2016 Vanmorgen weer vroeg opgestaan. Was al om 6 uur wakker. Lekker muziek geluisterd en treinenboekjes gelezen. Rond 09:00 uur kwam Peter er uit. Na het ontbijt zijn we naar Luxemburg vertrokken. Wel 130 km rijden maar ach, het is iets meer dan een uur rijden. We waren even vóór 12 uur in Luxemburg stad. We hadden de auto geparkeerd bij het hoofdstation van Luxemburg. Vandaar uit zijn we richting het centrum gelopen.

Je gaat, als je richting het centrum loop over een hele grote brug het "Viaduc". Als je over de leuning kijkt, kijk je in een diep dal. Dit dal verdeeld de stad in tweeén. Het is een groen zone midden in  de stad. Ik kreeg hoogtevrees als ik naar beneden keek. Wel een prachtig uitzicht hoor. In het centrum staan prachtige gebouwen. Lekker wat gedronken op een terras aan het Place d'Armes. Gelukkig is het  nog steeds mooi weer. We hebben toch wel mazzel. We zijn daarna door gelopen naar de Bock kazematten. Hier heb je prachtig uitzicht op de stad, de vallei de la Pétrusse en de spoorbruggen die deze vallei overbruggen. Een indrukwekkend gezicht allemaal.

We zijn daarna  afgedaald naar het stadsdeel "Grund". Dan loop je zomaar temidden van de bomen en daalt de rust op je neer. Lekker een stuk door de vallei gelopen. Hier ligt ook een grote modelspoorbaan. Er is daar  ook een groot scatebord terrein aangelegd. Mooi dat dat hier kan, midden in de stad. Veel te snel werd het alweer tijd om terug te gaan, maar natuurlijk niet zonder een kijkje op het station te hebben genomen.

Daarna nog wat gegeten en  weer naar huis gereden. Na 1,5 uur waren we weer thuis. Het was een vermoeiende dag geweest. Nog lekker een film gekeken en daarna weer naar bed.


7 september 2016 Vandaag is onze vriend Paul jarig. Hij is 50 geworden. Vanmorgen hebben we hem gebeld en voor hem gezongen. Hij vierde zijn verjaardag aleen voor zijn familie, dus dat is ook de reden dat we de tweede week toch nog een huisje hebben gehuurd. Anders waren we thuis gebleven. We gaan later nog wat samen met Paul (en Oscar) wat doen. Een dagje weg of zoiets. Ik was vanmorgen weer rond 06:00 uur wakker. Lekker muziek geluisterd. ABBA natuurlijk. Daarna ben ik via mijn telefoon een paar nieuwe ABBA items gaan bestellen. Gisterenavond zag ik op facebook, dat deze ABBA items die ter gelegenheid van het 40 jarig jubilileum van de LP Arrival uit komen, nu besteld konden worden. Het zijn limited editions en moet je er snel bij zijn. Gelukkig ging het bestellen via internet op de telefoon goed. Ze komen op 7 oktober a.s. uit. Vanmorgen hebben we niet zoveel gedaan. Peter was om kwart voor tien uit bed. We hebben lekker in de tuin in de zon  gezeten bij het huisje. Vanmiddag zijn we naar Jemelle gereden. Dit is ongeveer 30 km van ons huisje. hier is een soort spoorwegmuseum  die de geschiedenis verteld over de spoorwegen in Jemelle. Vroeger was dit een heel druk spoorwegknooppunt. Daar is nu niet veel meer van over. Een leuk klein museum met veel info over de spoorwegen en oude gebruiksvoorwerpen uit die spoortijd. Echt leuk.

Opschrift op een wagon van DB Schenker dat de wagon als thuisbasis Beverwijk heeft.

Daarna zijn we nog naar het station van Jemelle gelopen. Op het station stonden een aantal kalkwagons uit Beverwijk. Die worden hier met kalk gevuld dat gebruikt wordt bij Tata steel in IJmuiden. Op het moment dat ik er stond kwam er toevallig een goederentrein met een nieuwe sleep kalkwagens achter 2 locomotieven van de NS serie 6400/6500 binnenrijden. Deze loks zijn  nu in  dienst van DB schenker en rijden nu ook in België. Deze loks  zijn aangepast om in België te rijden en  worden ook wel "Vlaamse Reuzen" genoemd in de treinenjargon. Leuk om deze loks en  wagons hier te zien. Ze rijden elke dag op en neer tussen Beverwijk en Jemelle. Vanuit mijn werkplek in Beverwijk zie ik ze vaak langsrijden. Toch leuk. Daarna zijn we weer richting ons huisje gegaan. Eerst nog even in Marche boodschappen gedaan bij Carrefour supermarkt. Daarna doorgreden naar huis. Op de heenweg had ik langs de weg nog een oude tram zien  staan als monument. Op de terugweg toch npg maar even een paar foto's gemaakt. Vanavond soep gegeten en lekker buiten gezeten. De week hier schiet al weer op. Morgen is het donderdag en vrijdag gaan we weer naar huis. We hebben nog geen plannnen voor morgen gemaakt zien we wel.


De St Aubankathedraal van Namur is gebouwd van 1751 en 1767.

8 september 2016 Vanmorgen besloten om naar Namur (Namen) te gaan. Peter had het niet zo lekker want hij was door zijn rug gegaan. Maar stilzitten is dan ook niet echt aan te bevelen.  Namur ligt ongeveer 80 km bij ons vandaan. In Namur heb je de Citadel. Dit is een oude verdedingswerk uit de middeleeuwen die de stad moest beschermen tegen vijanden. Wat een slechte wegen onderweg. Op de snelweg waar je 120 mag kan je zomaar een traktor tegenkomen, die maar 30 km per uur rijdt. Echt levensgevaarlijk. Toch een beetje een raar land. Hier kom ik later nog even op terug. De auto geparkeerd bij het station. Daarna eerst koffie gedronken en door de stad gelopen op zoek naar de Citadel. We liepen niet echt door het centrum en het zag er niet echt mooi uit in de stad. Dat komt ook door de donkeren stenen, die gebruikt zijn voor de huizen. Alles ziet er een beetje armoedig uit. Na een tijdje kwamen we bij de Citadel.

Nu nog naar boven. Dat was nog een behoorlijke  klim. Zeker voor Peter met zijn zere rug. Het weer maakte veel goed. De zon scheen volop en het was lekker warm. De Citadel is een oud bouwwerk en dat is ook wel te zien. Hier een daar waren grote gaten in de muren te zien. Dit kwam door slecht onderhoud. De stenen waar gewoon naar beneden gevallen. Op  de gevaarlijkste plaatsen hadden ze gaas over de muren gespannen om zo de vallende stenen tegen te houden. Hoog tijd dus voor een grootscheepse renovatie. Gelukkig zijn ze daar nu aan begonnen. Maar het werd wel tijd.

Boven op de Citadel heb je een prachtig uitzicht over Namur en de Maas. Je kan de hele stad overzien. We zijn lekker rondgelopen en ook nog wat gedronken. Na een paar uur zijn we weer  beneden gegaan. We zijn door het echte centrum gelopen. Dit ziet er iets beter uit. Maar overal wordt gewerkt aan de gebouwen en de wegen. Dus veel achterstallig onderhoud. Daarna zijn we richting de auto gelopen. Peter ging in de auto zitten i.v.m. zijn rug.

Ik ben nog even op het station gaan kijken en wat foto's nemen van Belgische treinen en locomotieven. Toch nog aardig wat variatie. Daarna weer huiswaards gegaan. Lekker thuis geBBQ en lekker lang buiten gezeten. Dit was onze laatste dag hier. Morgen gaan we weer naar huis.


9 september 2016 Vandaag gaan we weer naar huis. Om 10:00 uur kwamen de verhuurders langs om de sleutel over te nemen. Na afscheid te hebben genomen zijn we richting Nederland gereden. Het is ongeveer 300 km rijden naar huis. Als je van uit Belgie, Nederland binnen rijdt dan valt je meteen op hoe mooi  het wegennet hier in Nederland is. Echt perfect. En als straks de A2 onder Maastricht doorgaat is het helemaal perfect. Lekker naar huis gereden. Onderweg nog een keer gestopt om wat te eten. We waren rond 14:00 uur weer thuis. Toch wel weer lekker hoor. Alle spullen uitgeladen en de wasmachine aangezet. Fijn om weer thuis te zijn.


We hebben het erg naar ons zin gehad op beide locaties en prachtig mooi weer. Mooie huisjes op  mooie rustige locaties. Winterswijk en de omgeving is een goede uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in de omgeving, maar ook voor uitstapjes in Duitsland. Érezée in Belgie is ook een prima plek. Maar we misten wel de wifi en de TV. Je merkt wel heel gauw dat het toch onhandig is als je dingen wilt bezoeken als je geen internet hebt. Verder is de infra structuur in België erg slecht. De wegen zitten vol met hobbels en gaten. Op de snelwegen is het erg oppassen door de rare uitrittenen en het langzame verkeer op deze wegen. Goed opletten dus. De "Tom Tom" is erg handig om je weg te vinden. Verder is het ook lastig dat de Franstaligen in België je maar weinig helpen als je de taal niet zo goed machtig bent. Niet iedereen natuurlijk. Walonië is wel gewoon een beetje achtergebleven gebied vergeleken met Nederland. Er is nog een hoop te doen daar.


Tot zover dit verslag. Tot de volgende keer.


<< naar boven

Het einde van de spoorlijn in Bocholt, vroeger liep deze lijn door naar Winterswijk 27 augustus 2016
Het boemeltje komt aan op zijn eindstation. Een treurig beeld op het station van Bocholt 27 augustus 2016
De oude onderdoorgang naar het oude station van Bocholt 27 augustus 2016
Het oude stationsgebouw van Bocholt nu in gebruik als biblotheek en zorgcentrum 27 augustus 2016
De lijn in Bocholt eindigt met een stootblok. Vroeger reden de treinen hier door naar o.a. Winterswijk 27 augustus 2016
Even wat drinken onderweg 28 augustus 2016
Vuurloze stoomlocomotief bij het textielmuseum in Bocholt 27 augustus 2016
Oude spoorbrug over de Bocholter Aa in Bocholt is al lang niet meer in gebruik 27 augustus 2016
Mooi zitje in de tuin in Winterswijk-Woold 28 augustus 2016
Mooi object om te schilderen, deze oude boerenkar in Borggreve-Sommer in Duitsland 28 augustus 2016
Mooi doorkijkje in de tuin in Duitsland 28 augustus 2016
Mooie tros druiven in de tuin Borggreve-Sommer 28 augustus 2016
Nog een mooi doorkijkje in de tuin in Duitsland 28 augustus 2016
Twee mooie Volvo's in Winterswijk 28 augustus 2016
Peter even in de draaimolen op de kermis in Winterswijk. Hij liever als ik.  28 augustus 2016
Beelden op de nieuwe boulevard van Doesburg 29 augustus 2016
Kom ik toch weer een mooie Volvo 240 tegen in Doesburg 29 augustus 2016
Mooie oude Volvo Amazon in Doesburg. 29 augustus 2016
Toch wel een aparte stijl deze trapgevel in Doesburg 29 augustus 2016
Mooi stadsgezicht in de Hanzestad Doesburg 29 augustus 2016
Gezicht op de grote of Martini kerk van Doesburg 29  augustus 2016
Nogmaals een prachtig gezicht op de Rijn bij Emmerich 2 augustus 2016
De St. Aldegundis kerk in Emmerich 29 augustus 2016
Bord museum Bochum-Dahlhausen 30 augustus 2016
Even op de foto met een van mijn favoriete locomotieven de BR 094 van de DB 30 augustus 2016
Samen met Peter op de foto ..... 30 augustus 2016
Logo Deutsch Reichsbahn.
Peter naast een drijfwiel van een sneltrein stoomloc van de BR 01 30 augustus 2016
De Kaiserwagen is de oudste rijtuig van de Schwebebahn in Wuppertal 30 augustus 2016
Nogmaals de Kaiserwagen, deze wordt alleen bij speciale  gelegenheden ingezet. Wuppertal 30 augustus 2016
Aan dit motordraaistel hangt de Schwebebahn in Wuppertal 30 augustus 2016
Een rijtuig komt binnen in eindstation Wuppertal-Oberbarmen. 30 augustus 2016
Het eindstation Oberbarmen in Wuppertal 30 augustus 2016
Het stadhuis van Wuppertal 30 augustus 2016
Lekker rustig aan bij het vakantiehuis in de zon 31 autgustus 2016
Deze kweker in Miste heeft parasols neer gezet om zijn fucksia's te beschermen tegen de zon 31 augustus 2016
Samen gezellig bij de vuurkorf 31 augustus 2016
Peter is lekker fikkie aan het stoken in de vuurkorf 31 augustus 2016
Modelspoorbaan van Gerbrand in schaal H0 1 september 2016
Prachtige draaischijf met ronde loods van Gerbrand 1 september 2016
Het station op de modelbaan van Gerbrand 1 september 2016
De keuken van ons 2e vakantiehuis in Erezee Belgie 2 september 2016
Nogmaals de keuken met tafel en trap naar de 2e slaapkamer 2 september 2016
Het terras achter het huis in Erezee met Peter 2 september 2016
Tank in het centrum van La Roche in België 2 september 2016
Foto van de kerk in La Roche vanuit het kasteel 2 september 2016
Mooi uitzicht over La Roche 2 september 2016
Leuk doorkijkje met Peter 2 september 2016
Even samen op de foto in de ruïne van La Roche 3 september 2016
Doorkijkje op La Roche 3 september 2016
Dit gebouw in La Roche is een van weinige gebouwen die de gevechten tijdens het Ardennenoffencief heeft doorstaan 3 september 2016
Dit plaqette geeft aan de bevrijding van La Roche op 11 januari 1945.
Het nieuwe stationsgebouw van de TTA in Erezee met daarin ook de tourist information en museum van de tramlijn 3 september 2016
Interieur van het groene tramrijtuig 3 september 2016
Fabrieksplaat van de rode tram van de TTA 3 september 2016
Het nummer van de tram en het embleem van de TTA 3 september 2016
De machinist vertelde onderweg in het kort de geschiedenis van de tramlijn, gewoon in het Nederlands 4 september 2016
Even een onderdeel van de tram op de foto gezet. 4 september 2016
Remkraan van de tram. 4 september 2016
Laatste tussenstop van de tram in de stromende regen 4 september 2016
Mooie oude Jaguar in Dubuy 4 september 2016
De rivier de Ourthe stroomt door Durbuy 4 september 2016
Mooie Volvo V40 Cross Country in Durbuy 4 september 2016
Het Chateau van Blier 5 september 2016
Peter tijdens onze wandeling in de omgeving van Blier Belgie 5 september 2016
Even samen op de foto 5 september 2016
Heerlijk om hier rond te lopen 5 september 2016
Bijna een kunstwerk en dat gewoon in een plas water op de grond 5 september 2016
Leuke foto van mij in Luxemburg 6 september 2016
Monument de Souvenir: een eerbetoon aan slachtoffers van beide wereldoorlogen met de vergulde overwinningsgodin ‘Gëlle Fra’.
Peter kijkt uit over de "Vallée de la Pétrusse"
Deze grote gekleurde vasen staan tentoongesteld bij het stadhuis van Luxemburg 6 september 2016
Nogmaals een foto vanaf de Chemin de Corniche in Luxemburg 6 september 2016
Mooie gevel versiering in het stadsdeel "Grund" in Luxemburg 6 september 2016
Mooi sfeerplaatje van de rivier de Alzette in Luxemburg Stad (Gründ) 6 september 2016
Monument voor de gevallenen 6 september 2016
Luxemburg Hoofdstation 6 september 2016
Oude wisseltrekkers uit een seinhuis in België 7 september 2016
Prachtige tafelset uit een Pullmanrijtuig 7 september 2016
Een paar wagons van DB Schenker voor het vervoer van speciaal zand voor het maken van staal bij Tata Steel in IJmuiden,   Jemelle 7 september 2016
Het nieuwste stoptrein materieel van de Belgische spoorwegen in Jemelle 7 september 2016
Het stationsgebouw van Jemelle 7 september 2016
De 2 DB Schenker loks hallen de net gevulde wagons met kalkzandsteen op bij de fabriek Jemelle 7 september 2016
Oud tramrijtuig langs de weg Rue Haute in Hotton  7 september 2016
Nogmaals het oude tramrijtuig 7 september 2016
Ik sta hier boven op de Citadel van Namur 8 september 2016
Het Archeologisch museum 8 september 2016
Het wapen van Namur in de zijgevel van het museum 8 september 2016
Het congress gebouw van Namur aan het Place d'Armes 8 september 2016
Rue de Fer oftewel Spoorstraat 8 september 2016
 In de Rue Haute Marcelle hangen al deze paraplu's 8 september 2016
Hotel Ville de Namur 8 september 2016