www.renemathot.nl                   Contact: info@renemathot.nl              Copyright © Rene Mathot

Vakantie Liebenscheid Luyksgestel september 2017


Ons eerste vakantiehuis in Liebenscheid in Duitsland bij een boerderij met koeien

15 september 2017 Vandaag om 10:30 uur vertrokken richting Liebenscheid in Duitsland. Eerst zijn we toch nog even langs het ziekenhuis gereden om Peter zijn vader te bezoeken. Hij was op dinsdag van zijn fiets gevallen. S'avonds is opgenomen in het ziekenhuis omdat hij zich helemaal niet goed voelde. Nu ligt hij er nog steeds. Gelukkig gaat het nu iets beter. Peter was duidelijk wat opgelucht na ons bezoek. Onderweg was het erg druk. Vooral in Duitsland. Er waren veel files rond Keulen. Op de A 45 hebben we een half uur stilgestaan. Rond 17:30 uur waren bij ons vakantiehuis in Liebenscheid. Het huis ligt op het terrein van een veeboer met 300 koeien. Lekker ruikt het hier. Echt als een boerderij die ik me herinner van vroeger bij het huis van mijn vader en moeder in Heemskerk. In het vakantiehuis merk je daar niets van trouwens. Af en toe hoor je een koe loeien, maar dat heeft ook wel weer iets. Het huis is prachtig en helemaal van hout.

Lekker speksteenkachel, heerlijk warm

Er staat een prachtige speksteen houtkachel die het hele huis verwarmt. De eigenaresse heeft uitgelegd hoe die werk en heeft hem meteen  aangestoken. Verder is het lekker knus, maar ook wel  groot voor ons tweeën. Het weer is vandaag nog niet zo goed. Het is koud en regenachtig. Vanavond zijn we naar Bad Mariënburg gereden om te eten. Lekker Wiener schnitzel met patat gegeten. Peter had iets met vlees kaas en saus. Dat zag er ook lekker uit. Verder niet veel meer gedaan na thuiskomst. De haard opnieuw bijgevuld en aangestoken. Ook lekker op tijd naar bed. Het was lekker warm in het huis.


16 september 2017 Vanmorgen was ik al vroeg wakker. Het was veel te heet in de slaapkamer en je ligt in een vreemd bed. Rond 05:30 uur. Ik heb een DVD gekeken over de DDR en de muur in Berlijn. Rond 09:00 uur kwam Peter uit bed. Lekker ontbijt gemaakt en rond 11:00 uur zijn we naar Dillenburg gereden. We zijn daar al eens eerder geweest met onze Roze weekenden met de jongens. We hebben toen ook Wilhelmsturm bezocht. Deze toren is in 19e eeuw gebouwd op de ruïne van het slot waar onze Koning Willem van Oranje is geboren. Hij is de voorvader van ons koninklijk huis. Bij het stambeeld van Willem van Oranje een foto van ons samen gemaakt. We hebben toen met de jongens  ook een groepsfoto gemaakt. “Brings back memories.

Lekker door de tuin gelopen en de toren bezocht. In de tuin is duidelijk te zien hoe groot het kasteel is geweest voordat het verwoest werd. De Wilhelmsturm is gebouwd ter herinnering aan Willem van Oranje. Daarna zijn we naar de stad gelopen. Lekker wat gedronken en gegeten. Ik heb ook nog in winkel een oude opwind Märklin locomotief gezien.

Mooie antieke Märklin locomotief


Hij zag er nog heel mooi uit. Helaas kon je in deze winkel niet pinnen. Dus eerst maar op zoek naar een Bank. De winkel was tot 13:00 uur open. Dus met de mevrouw afgesproken dat als ik het geld gehaald had terug mocht komen om de locomotief te halen ook al was het na 13:00 uur.  Ik kon het niet laten. Daarna zijn we nog even wat gaan drinken. Peter nam een grote coup met ijs en ik hielt het maar bij een kopje thee. Toen doorgelopen het station. In Duitsland sluiten de winkels op zaterdag om 13:00 uur. Daarna kan je in het centrum wel “een kogel afschieten. Toch raar dat dat hier zo is geregeld, terwijl bij ons zaterdag een van de drukste dagen voor de winkels is.


Op het station van Dillenburg hebben ze nog oude seinpalen staan. Er is nog wel wat passagierstreinen vervoer op deze lijn. In een uur tijd ongeveer 7 treinen langs zien komen. Het zonnetje begon ook weer te schijnen en dan ziet er het er allemaal wat vriendelijker uit. Na een uurtje zijn we weer terug gelopen naar de winkel de locomotief te koop stond. Ïk heb de mevrouw gebeld en die kwam snel. De locomotief ingepakt en meegenomen. Daarna zijn we naar een supermarkt gereden en wat boodschappen gedaan. Toen weer op huis aan. Af en toe regende het nog maar niet meer zo veel en hard.


Thuis lekker de kachel opgestookt en lekker lui. Peter heeft sla gemaakt en twee braadworsten gebakken. Lekker gegeten. Daarna gezellig voor de kachel. Heerlijk warm.  Ik voel me nog steeds niet 100 procent. Ik heb nog steeds een beetje last van mijn buik. Gelukkig gaat het wel steeds iets beter. Verder niet veel meer gedaan. Lekker op tijd naar bed.

DB museum Koblenz


17 september 2017 Vannacht heb ik goed geslapen. Peter was er om 09:00 uur uit. Vandaag gaan we naar Koblenz. Dat is ongeveer 70 km bij ons vakantiehuis vandaan. We gaan eerst naar het spoorwegmuseum in Koblenz. Duitsland heeft 3 echter spoorwegmusea. De grootste en oudste is in Nürnberg. Nu zijn er ook 2 musea in Koblenz en Halle. Dit zijn dependances van het museum in Nürnberg. In Koblenz hebben ze veel oude elektrische locomotieven een paar dieselloks/treinen en een paar stoomlocomotieven. Het is een mooi museum, maar dan ook eigenlijk niet. Je mag rondlopen over het terrein tussen de opgestelde locomotieven Deze staan her en der verspreid over de sporen van het voormalige “Bahn- en Betriebswerk” Koblenz-Luttle .Elloc E16 03.

Na ongeveer 2 uur zijn we vanaf het DB museum naar het centrum van Koblenz gereden. Het was erg druk in de stad. Dat heeft te maken met de Oktoberfeesten (in september...?) in Duitsland. We hebben wel lang  moeten zoeken naar een parkeerplek. Alles was bijna vol. Een behoorlijk stukje buiten centrum is het toch gelukt.Van daar af langs de Moezel naar het centrum van de stad gelopen. Het is ook weer  een mooie stad met vele vakwerkhuizen. Lekker even wat gedronken en daarna  zijn we doorgelopen naar de plek waar de Moezel en Rijn bij elkaar komen "Deutsches Eck"


Het monument "Deutsches Eck" in Koblenz op de plek waar de Rijn en Moezel bij elkaar komen.

Het monument “Deutsches Eck”. Dit monument was oorspronkelijk bedoeld om de Duitse eenwording in 1871 te herdenken en bestaat uit een ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm 1 op een hoge sokkel. Lange tijd ontbrak het ruiterstandbeeld dat in de Tweede Wereldoorlog door artillerievuur werd verwoest. Na de oorlog wilden de geallieerden ook de sokkel afbreken, maar wegens geldgebrek is dit niet gebeurd en bleef de sokkel overeind. In 1953 werd het monument voorzien van de wapens van alle deelstaten van Duitsland, inclusief de voormalige gebieden van het Duitse Rijk in het oosten, en door president Theodor Heuss ingewijd als monument voor de Duitse eenheid. Boven op de sokkel stond een vlaggenmast met de vlag van Duitsland. In 1987 ontstond er een burgerinitiatief om het verdwenen ruiterstandbeeld te reconstrueren en terug te plaatsen. In het toen nog gedeelde Duitsland wilde de regering van de deelstaat Rijnland-Palts geen olie op het vuur gooien en ging dwarsliggen. Na de hereniging van beide Duitslanden verloor het monument zijn politieke lading en werd een volledige reconstructie mogelijk. De deelstaatsregering schonk het terrein aan de stad Koblenz (die altijd voorstander geweest was) en in 1993 werd een nieuw ruiterstandbeeld geplaatst, een creatie van de uit Düsseldorf afkomstige beeldend kunstenaar Raimund Kittl.

Fort Ehrenbreitstein is een gigantisch fort en wordt gebruikt als museum, jeugdherberg en partycentrum.

Van hieruit kan je met een kabelbaan over de Rijn naar een grote oude vesting aan de overkant van de rivier. Deze grote vesting (Fort Ehrenbreitstein) is nu in gebruik als museum concertzaal, jeugdherberg. Ook werd het fort en  de ruimtes daaronder in de 2e wereld oorlog gebruikt als schuilkelder. Je hebt hier ook een prachtig uitzicht over de stad Koblenz. Toen we weer met de kabelbaan terug waren in stad zijn we lekker uit eten geweest. Daarna zijn we langs de Moezel terug naar onze auto teruggelopen. Dat was nog wel een behoorlijk stuk. Helaas begon het halverwege heel hard te regenen. We hebben toen maar even geschuild onder de spoorbrug over de Moezel wat het regende wel erg hard. Een half uur later was het weer droog en zijn we verder naar de auto gelopen. Daarna weer terug gereden naar ons gezellige vakantiehuis in Liebenscheid. Lekker de houtkachel opgestookt en nog wat tv gekeken.


Een paar nieuwschierige koeien in de stal naast ons vakantiehuis in Liebenscheid.

18 september 2017 Vannacht heb ik weer heerlijk geslapen. Peter was er om 09:30 uur uit. Peter wilde nog een foto maken van de koeien op de boerderij die vlak naast ons vakantiehuis ligt. Helaas schrokken de koeien en daardoor spetterde Peter helemaal onder koeien shit. Hij vond het niet zo leuk. Ik  moest natuurlijk wel erg lachen. Dat kon Peter niet helemaal waarderen. Jammer voor hem. Meteen maar even de kleren die hij aan had gewassen. Het hele huis rook "heerlijk" naar de verse  koeienpoep. mmmmmm.


Na het ontbijt zijn we naar Limburg a/d Lahn gereden.  Dit is een prachtige stad. Er staat ook een mooie grote kerk. De kerk torent boven de stad uit. Prachtige oude straten met vakwerkhuizen. Lekker rondgelopen en ook onze eerste echte “torte” gegeten.


Een bezoek gebracht aan de Dom St. Georg van Limburg. Je hebt ook een prachtig uitzicht op het omringende land, vanaf de berg waar de kerk op gebouwd is. Er is ook nog een stenen brug over de Lahn uit de middeleeuwen. Lekker een stuk langs de Lahn gelopen en daarna ook nog even op het station gekeken. Helaas gebeurde daar niet zoveel.

Lekker even koffie drinken in het nieuwe winkelcentrum in het voormalige AW Limburg.

Daarna naar het voormalige Ausbesserungswerk (AW) Limburg gelopen. Dit is de voormalige werkplaats van de Duitse spoorwegen in Limburg, Hier werden vroeger o.a. de accumotorwagens onderhouden. Sinds een paar jaar stond deze werkplaats leeg. Nu is er in de voormalige fabriekshallen een prachtig nieuw winkelcentrum ontstaan. De oude gebouwen en vele  andere details van de oude werkplaats zijn verwerkt in dit nieuwe winkelcentrum. Echt mooi gedaan. Overal zie je de oude werkplaats terug. Dit  is een voorbeeld voor een prachtig mooi hergebruik van deze oude historische gebouwen. Op de terugweg naar ons vakantiehuis nog even wat boodschappen gedaan. Vanavond lekker salade gegeten met een hamburger. Daarna nog wat films gekeken.


19 september 2017 Vanmorgen was ik al om 03:00 uur wakker en kon daarna niet meer in slaap komen. Om 04:30 uur ben ik er maar uit gegaan en wat tv gaan kijken. Om 07:30 uur ben ik nog op de bank in slaap gevallen en werd pas om 09:00 uur weer wakker. Peter was er om 10:00 uur uit. Rond 11:00 uur zijn we vertrokken naar Dillenburg-Nanzenbach.

Tijdens de wandeling werd het weer steeds beter 19 september 2017

Bij het dorpje Nanzenbach in de buurt van Dillenburg gaan we een wandeling maken. We hadden de wandelroute "Extratour Eschenburgpfad" uitgezocht. Het weer was niet zo mooi maar het was droog, dat is wel lekker als je gaat wandelen. Helaas was er op de weg naar het startpunt in Dillenburg-Nanzenbach een brug in onderhoud en moesten we een flink stuk omrijden. Maar dat mag de pret niet drukken. De wandeling was ongeveer 9 kilometer lang. In het begin gingen we steil omhoog. Gelukkig werd het na dit steile stuk  wat vlakker. Lekker gewandeld door de natuur. Genoten van de prachtige natuur en de stilte. Onderweg kwamen we nog langs een replica in minatuur van een grote uitkijktoren die hier vroeger  heeft gestaan "Die Eschenburg". De toren is tijdens de 2e wereldoorlog compleet vernietigd door Engelse jachtvliegtuigen. Nu is er bijna niets meer van terug te vinden. Na ongeveer 3 uur waren we weer terug bij het beginpunt. Daarna weer terug gereden naar ons vakantiehuis. Lekker de kachel opgestookt. Rond 19:00 uur zijn we naar Bad Mariënburg gereden om te eten. Ik heb een lekkere steak met sla en “pommes” gegeten en Peter “schweinebraten” met uien en champignons. Hij had ook nog ijs toe. Ik niet, moet een klein beetje aan mijn lijn denken. Daarna zijn we weer naar ons vakantiehuis gereden. Verder niet veel meer gedaan.


Regen in Liebescheid

20 september 2017 Vanmorgen was het weer donker en grijs. Om 08:00 uur begon het hard te regenen. Peter was er om 09:30 uur uit. Rond 11:00 uur zijn we in de stromende regen vertrokken naar het Stadje Wetzlar. Ongeveer 30 km van ons vakantiehuis. Toen we in Wezlar waren aangekomen regende het nog een beetje, maar het werd al snel droog. We hebben een stadswandeiing gehaald bij de VVV van de stad. Zo kom je langs alle bezienswaardigheden van de stad. Gelukkig werd het snel helemaal droog en ging zelf de zon schijnen. Wetzlar is een stadje met een mooie oude binnenstad. De Domkerk in het centrum ziet er een beetje kaal uit.  De bouw van de Dom van Wetzlar werd in 1230 begonnen en de bouw is nog steeds niet voltooid.  Nu blijkt dat er tijdens de bouw van de kerk  te weinig geld was om het gebouw  helmaal  af te bouwen. Hierdoor zijn er weinig beelden en versieringen aan en in het gebouw. Het is een van de vier kerken in Duitsland waarin zowel Katholieke als Protestantse diensten gehouden worden.

Het stadje heeft daar in tegen vele vakwerkhuizen die wel de moeite waard zijn om te bekijken. Er is ook een brug uit de middeleeuwen. Je kunt hier mooie foto's van de stad maken.

Daarna zijn we nog even naar het station van Wetzlar gelopen. Even nog wat foto's van treinen gemaakt. Daarna zijn we weer naar ons vakantie huis gereden. Onderweg nog wat boodschappen gedaan. Thuis zelf eten gemaakt en daarna nog tv gekeken. Rond 23:00 uur zijn we naar bed gegaan.


Hoe dichter we bij Greifenstein kwamen hoe mistiger het werd.

21 september 2017 Vanmorgen was ik weer vroeg op. Peter was er om 09:00 uur uit. Het zonnetje scheen voor het eerst naar binnen voor deze week. Lekker korte broeken weer dacht ik. We gingen vandaag naar Kasteel “Greifenstein” dat ongeveer op 30 km van ons huisje af ligt. Hoe dichter we bij het dorp Greifenstein kwamen, hoe mistiger en kouder het werd. Bij aankomst op het kasteel was het nog maar 11 graden en dat met je blote benen en een overhemd met korte mouwen. Gelukkig hadden we beide nog een sweater in de auto liggen. Dat was toch wel erg fijn.


In het kasteel was ook een museum met luidklokken ondergebracht. Eerst dat maar even bekeken. Erg interessant al die oude klokken die je nog mocht luiden met een rubber hamer. Daarna het kasteel bezocht.

Nog een ridder op het balkon.

Eerst de kapel van het kasteel bezocht. Het had een prachtig plafond en mooie beelden. Onder de kapel zat ook nog een grote kelder. Daarna het hele kasteel doorgelopen. Het kasteel is 300 jaar geleden voor het laat bewoond. Daarna is het in verval geraakt door de leegstand. In de jaren 70 van de vorige eeuw kwam het kasteel in handen van een stichting die het gebouw voor verder verval heeft behoed. Nu proberen ze zoveel mogelijk van het kasteel te restaureren. Dit kost veel geld en dat geld moet met sponsorgeld bij elkaar worden gebracht. Na 3 uur zijn we na koffie, thee en taart terug gereden naar ons vakantiehuis. Rond 19.00 uur zijn we naar Bad Mariënburg gereden voor ons laatste avondeten in Duitsland. Lekker een grillteller bestelt en opgegeten. Daarna in het donker weer naar huis gereden en op tijd naar bed. Morgen gaan we naar een huisje in Luyksgestel in Brabant. Dan komen ook Paul en Oscar voor een paar dagen.


22 september 2017 Vanmorgen 08:00 uur opgestaan en de boel opgeruimd en de bagage in auto geladen. Rond 10:00 uur zijn we vertrokken, na afscheid te hebben genomen van de verhuurster. Op naar Nederland. Ik had voorgesteld om het huis van de familie Mathot te bezoeken in Bassenge in België. Bassenge (Bitsingen) ligt ongeveer 8 Km over de grens bij Maastricht in België (Wallonië). Mijn bet overgrootvader komt daar vandaan en het huis was toen in hun bezit. Mijn zus Inge was er vorig jaar geweest en had toen gesproken met mevrouw Monami die nu in het huis woont. Die vond dat erg leuk.


Mevrouw Monami heeft ons naar de begraafplaats gebracht.

Ik wilde vorig jaar ook daar langs gaan toen we in België op vakantie waren. Door allerlei omstandigheden kwam het er toen niet van. Nu konden we het op onze terugreis naar Nederland mooi inpassen en was het maar een klein stukje om. Toen we in Bassenge aankwamen gingen we op zoek naar het station. Vlakbij het station is huize Mathot gelegen. We hadden het eigenlijk zo gevonden. Ik heb even rond het huis gelopen en  mevrouw Monami kwam naar buiten om te vragen waarom ik foto's aan het maken was. Ik legde het uit in mijn beste Frans. Helaas is dat niet zo best. Met handen en voeten uitgelegd waar ik voor kwam. Ook over het bezoek van mijn zus gesproken. Gelukkig kon mw. Monami een paar woorden Nederlands en ik met mijn handen en voeten uitgelegd dat ik ook op zoek was naar het familiegraf van de familie Mathot. Na wat uitwisselen van onze gebrekkige woordenschat wist zij waarover ik het had. Zij wist ook op welke begraafplaats dit familiegraf waarschijnlijk te vinden zou zijn. Ze vertelde hoe de straat heette. Helaas wisten we toen nog niet veel meer. Ze bood toen spontaan om voor ons uit te rijden naar de begraafplaats. Lief hoor. Zelf hadden we de betreffende begraafplaats waarschijnlijk nooit gevonden, De mevrouw Monami vertelde ons, dat ze vrijwel zeker wist dat er op deze begraafplaats een graf met de naam Mathot te vinden was. Zelf kwam ze hier ook regelmatig omdat haar eigen vader en moeder hier begraven liggen. Ik heb haar erg bedankt voor haar hulp, Zij ging daarna weer naar huis. Peter en ik gingen zoeken naar het graf van de familie Mathot. Ik vond het heel snel omdat ik het herkende van een oude foto uit de jaren 60 die door iemand toen gemaakt is.

Het familiegraf (ongeveer 3 bij 6 meter) is grotendeels gemaakt van zwart natuursteen en heeft erg te lijden gehad van de elementen. Er waren veel stenen beschadigd, gebroken en verzakt. Ik was zo blij dat ik het graf gevonden had. Toch bijzonder dat dit graf na meer dan 150 jaar nog steeds bestaat en dat hier familie uit een ver verleden hier begraven liggen. Ik heb natuurlijk een hoop foto’s gemaakt. Misschien ga ik wel onderzoeken wat het kost om dit graf te restaureren. We gaan het zien. Er was ook nog een 2e (kleiner) graf van de familie Fraikin-Mathot. Wie daar begraven ligt moet ik nog uitzoeken. Daarna zijn we doorgereden naar Luyksgestel in Nederland. Het was ongeveer nog een uur rijden. Het huisje was niet eenvoudig te vinden, maar naar wat heen en weer gerij toch gevonden. Het huisje ziet er mooi uit wel een beetje gedateerd, maar dat mag de pret niet drukken. Lekker wat boodschappen gedaan bij de plaatselijk Plus markt. Lekker sla gegeten. Omstreeks 21:00 uur kwamen Oscar en Paul bij ons aan, Ze komen gezellig een paar dagen bij ons logeren. We hebben nog lekker samen zitten praten. Rond middernacht naar bed gegaan.


Gezellig met Paul en Oscar een kopje thee drinken in de Theetuin in Oirschot

23 september 2017 Vanmorgen rond 07:00 uur was ik wakker. De anderen waren er wel veel later uit. Maar dat mag de pret niet drukken. Lekker gezamenlijk ontbeten. Rond 11:30 uur vertrokken met de auto naar “De Theetuin” in Oirschot gereden. Het is een soort beeldentuin met daarbij een theetuin. De beeldentuin viel een beetje tegen. Het onderhoud liet veel te wensen over. Sommige “kunstvoorwerpen” waren compleet overwoekerd. Er mochten ook geen foto's gemaakt worden. Dat was wel een beetje raar en er stonden ook geen prijzen op de kunstwerken. Dus als je iets wilde kopen (lag niet voor de hand), dan moet je eerst een afspraak maken met de kunstenaar. Rare gang van zaken. Na een verplicht kopje thee (anders moest je entree betalen) zijn we doorgereden naar het centrum van Oirschot. Het was kermis in de stad.

In het oude gemeentehuis hing dit schilderij

Het was druk in het centrum, maar daarbuiten waren bijna alle winkels  gesloten. Het leek wel zondag.  Maar toch even door het centrum gelopen en het oude gemeentehuis bezocht. Er was een tentoonstelling over Oirschot en de VVV was er gevestigd. Daarna zijn we bier gaan drinken bij de plaatselijke brouwerij “Van de Oirsprong”. Ook wat bitterballen en blokjes kaas erbij bestelt. Het zonnetje scheen volop. Dus het was daar heerlijk vertoeven. Het leek wel weer een klein beetje zomer. De temperatuur was prima. Na ongeveer 2 uur zijn we weer naar ons vakantiehuis gereden en daarvoor nog even bij de Plus supermarkt voor wat boodschappen. Lekker  nog even buiten in de tuin gezeten.  Paul heeft nog macaroni gemaakt. Lekker hoor. Daarna lekker uitbuiken. Later op de avond hebben we nog spelletjes gedaan. Rond middernacht zijn we naar bed gegaan. Het was een gezellige dag.


24 september 2017 Vanmorgen weer om 07:00 uur op. De anderen waren er om 09:00 uur uit en samen ontbeten. Rond 11:00 uur zijn we vertrokken om te gaan geocatchen in de buurt van Valkenswaard. De eerst geocatchen waren langs het Bels lijntje, een oude spoorlijn tussen Valkenswaard en België. Van de spoorlijn was niets meert terug te vinden, dan wat grind een rechte lijn dwars door het bos met een (spoor) sloot. Je kon dus wel precies zien waar de spoorlijn heeft gelopen. Leuke geocatchen gevonden. Daarna koffie gedronken en naar een andere plek gereden. Lekker door het bos gelopen en tegelijk gegeocatcht. De route met de geocatchen was speciaal uitgezet voor kinderen. Elke gevonden “schat” had iets te maken met Walt Disney. De laatste “schat” die we vonden was een miniatuuruitvoering  van de Efteling. Het muziekje speelde zelfs. Echt leuk gedaan.  Het was heerlijk om buiten te zijn.

Daarna zijn we terug gereden naar ons vakantiehuisje. Daar hebben we nog wat gedronken. Een uurtje later zijn we naar Lommel gereden. Dat is een plaats vlak over de grens in België, ongeveer 4 km van ons vakantiehuis. Toen we daar rond half vijf aankwamen was er nog een rommelmarkt bezig op een plein in Lommel. Lekker snel over deze markt gelopen. De handelaren waren namelijk al aan het inpakken. Oscar heeft nog een paar woordenboeken gekocht. Peter heeft wat strips gekocht. We zijn ook nog in een "Het Glazenhuis" gaan kijken. Daarna zijn we lekker op een terras gaan zitten om wat te drinken. We hadden toch wat honger gekregen, dus  gingen we nog een patatje eten. Lekker  een echt Belgisch patatje dus op zoek naar een echte Frituur. Daar aangekomen bestelde we allemaal een patat. Ik bestelde een grote patat, omdat ik nog bijna niks gegeten had de hele dag. Dat had ik beter niet kunnen doen. Toen ik zag hoe groot een "gewone" patat, was schrok ik wel een beetje. Die was al ruim 2 keer zo grootl dan een gewone patat in Nederland. Mijn grote patat was echt mega GROOT. Ik denk dat ik bijna een kilo patat kreeg met frietsaus. Zoveel kon ik toch echt niet op. We hadden daar wel met zijn vieren van kunnen eten. Na ongeveer de helft te hebben opgegeten moest ik toch echt stoppen en besluiten om de rest toe te vertrouwen aan de vuilnisbak. Ik kon geen patat meer zeggen (zien). Daarna zijn we weer teruggereden naar Nederland. Weer lekker samen spelletjes gedaan.


25 september 2017 Vanmorgen was ik alweer vroeg wakker. Het bed is toch wel erg hard. Kon mijn draai niet vinden dus was er al om 05:00 uur uit. Mijn verslag van de vakantie voor op mijn website bijgewerkt. Voordat alle jongens uit bed kwamen, ben ik even met de auto naar de Plus in het dorp gereden om verse broodjes te halen. Toen ik terug kwam was iedereen al wakker. Lekker samen gegeten en daarna besloten om lekker te gaan wandelen in de omgeving van het vakantiehuisje.

Er waren in de buurt ook nog een paar geo catchen verstopt, dus lekker gaan lopen. Het weer was prima en de zon scheen vol op. Rond 15 uur waren we weer terug bij het huisje. Lekker in de zon gezeten. Peter en Paul gingen frisbeeën in de tuin. Ik ging Oscar helpen met zijn Nederlandse taal. Ik heb hem overhoord bij het vervoegen van werkwoorden. Het gaat al behoorlijk goed, maar is er nog niet. De regels kent hij al wel uit zijn hoofd. Hij is nu net weer begonnen aan zijn 3e cursus Nederlands en kan het nu redelijk verstaan en spreken. Rond 18:00 uur zijn we weer naar Lommel in België gereden. Paul en Oscar trakteren ons op een etentje. Eerst nog even een geo catch gedaan in de buurt van het restaurant. Daarna heerlijk gegeten bij “De Elze”. Het was erg lekker en gezellig om daar te eten. Vooral de mevrouw met het vriendelijke Belgische accent was erg leuk om te horen. Bedankt Paul en Oscar voor deze uitnodiging. Het was echt lekker, Daarna zijn we weer teruggereden naar ons huisje. Oscar en ik hebben wat tv gekeken en Paul en Peter zijn een stukje gaan wandelen. Daarna lekker gaan slapen. Ik was wel een beetje moe.


26 september 2017 Vandaag gaan Paul en Oscar weer naar huis. Ik was er weer redelijk vroeg uit, Na ons gezamenlijk ontbijt gingen Paul en Oscar hun spullen in de auto zetten. Daarna nog koffie gedronken en afscheid van hun genomen. Paul moest vanavond naar zijn kunstclubje en Oscar moest vanavond alweer werken. Het was toch erg gezellig geweest dat ze een paar dagen bij ons kwamen logeren. Moeten we eigenlijk vaker doen met elkaar. Bedankt Paul en Oscar, het was fijn met jullie hier bij ons. Nadat zij waren vertrokken, zijn Peter en ik samen weer richting België gereden. In Lommel blijkt de grootste Duitse oorlogsbegraafplaats te liggen van heel Europa. Hier liggen slachtoffers van 2 wereldoorlogen.

Het was indrukwekkend om te zien er liggen hier wel 30.000 voornamelijk Duitse militairen begraven. Peter werd het al gauw weer te veel. Hij houdt niet zo van begraafplaatsen. Dus zijn niet lang gebleven. Daarna zijn we nog wat gaan drinken op een terras in Lommel. Lekker in de zon gezeten. Heerlijk hoor dit weer. Daarna zijn we weer teruggereden naar Luyksgestel waar onze vakantiehuisje staat. Eerst nog wat boodschappen gedaan bij de Plus in het dorp en daarna lekker geluierd in de zon. Vanavond lekker sla met een hamburger gegeten. Lekker hoor en niet zoveel gegeten als de afgelopen dagen. Vanavond nog wat tv gekeken.


Een kijkje in een nest met jonge vossen in het museum Klop en Peel in Asten

27 september 2017 Vanmorgen was ik al weer om 05:00 uur op. Ik slaap hier maar slecht. Het bed is veel te hard. Ik heb maar de film “Bridget Jones Baby” gekeken. De 3e film in de reeks van Bridget Jones. Leuk en een gezellige film weer. Peter was er om 09:00 uur uit. Hij is een beetje somber, maar dat heeft hij wel vaker. Nog even gebeld met zijn vader en moeder. De bloedwaardes van zijn vader zijn nog steeds niet goed. Hij moet meer zout en ijzer binnen krijgen, anders moet hij weer terug naar het ziekenhuis. Daar maakt Peter zich ook wel druk om en dat is logisch. Hopelijk gaat het snel wat beter met zijn vader. Rond 10:30 uur vertrokken naar Asten. Daar is het museum “Klok en Peel”. Het museum heeft de grootste luidklokken verzameling van Nederland. Het gaat dan om kerkklokken, carrilions en uurwerken. Daarnaast is er nog een overzicht van alles wat groeit en leeft in de Peel.

Fabrieksplaat van de koninklijke fabriek Eijsbouts in Asten

Prachtig mooi die oude uurwerken en luidklokken. Peter heeft nog even een carillon bespeeld en dat ging nog best aardig. Na het bezoek aan dit museum zijn we nog even naar het centrum van Asten gelopen. Even door het centrum gewandeld en op een terras nog wat gegeten en gedronken. Daarna nog naar “Malle Pietje” gelopen. Dat is een bedrijf dat allemaal oude spullen verkoopt. Gigantisch veel “spullen” had hij te koop. Leuk om even rond te struinen. Daarna weer terug gelopen richting de auto. We kwamen ook nog langs de klokkenfabriek van Eisbouts. Dit is de leverancier van luidklokken en uurwerken, Nu begrijp je misschien ook waarom in Asten het klokken museum gevestigd is. Eisbouts is een van de bekendste klokkengieterijen van Europa. Na ons bezoek aan Asten zijn we weer terug gereden naar Luyksgestel. Onderweg nog even gestopt in Heeze bij een kringloopwinkel. Even langs de Plus gereden voor wat boodschappen te doen. Daarna lekker in de zon gezeten. Ik heb de hele dag in mijn korte broek gelopen. Het leek wel een beetje zomer vandaag. Vanavond weer sla gegeten nu met lekkere gekruide kippenvleugels. Verder niet veel meer gedaan. Een beetje tv gekeken.


Mooie afsluitende foto tijdens onze wandeling op de laatste dag van onze vakantie in Luyksgestel.

28 september 2017 Vanmorgen was ik al om 03:15 uur uit bed gegaan. Ik had last van mijn nek en schouders. De matras van het bed was gewoon te hard. De eerste dagen ging het nog wel maar nu wordt het steeds erger. Ik heb maar op de bank gelegen en heb maar weer een film gekeken. Rond 08:30 uur kwam Peter uit zijn bed. Toen hij hoorde dat ik zo vroeg uit bed was gegaan, stelde hij voor om vandaag aan het einde van de dag maar naar huis te gaan. Na een tijdje besloten om na het avond eten naar huis te gaan. Ach, het maakt dan toch niet uit dan. Vrijdagochtend moet je toch ook om 10:00 uur uit het huisje. Vanmorgen nog even een flinke wandeling gemaakt in de buurt van ons vakantiehuis. Mooie route gelopen. Rond 13:00 uur waren we weer terug. Daarna zijn we maar vast gaan opruimen en inpakken. Rond 14:00 uur zat alles in de auto. Lekker nog even in de zon gezeten en toen maar besloten om meteen te gaan rijden. Alles afgesloten in het huisje en de sleutel weggebracht. Toen op huis aan. Rond 16:30 uur waren we weer thuis. Ook wel weer lekker hoor. Snel de spullen uit de auto gehaald en alvast de wasmachine aangezet. Verder niet veel meer gedaan. Ik was een beetje aan het eind van mijn Latijn. Peter en ik gingen lekker op tijd naar bed. Heerlijk weer in mijn eigen bedje. Wat zal ik lekker slapen. De vakantie is weer voorbij. Het was weer leuk en gezellig geweest. Het was ook best goed weer geweest. Tot de volgende keer maar weer.


<< naar boven


Standbeeld van Willem van Oranje in Dillenburg 16 september 2016
Samen op de foto bij het standbeeld van Willem van Orange 16 september 2016
Mooie bomen op weg naar de Wilhelmsturm 16 september 2017
Peter posseert even voor de foto 16 september 2017
De Wilhelmsturm in Dillenburg 16 september 2017
Lekker ijsje eten Peter? 16 september 2017
Angela Merkel weer Bondskanselier? 16 september 2017
Embleem DB op station Dillenburg 16 september 2017
Treinen op station Dillenburg 16 september 2017
Werktrein passeert station Dillenburg 16 september 2016
Ik sta op het station van Dillenburg voor deze prachtige oude seinpaal 16 september 2017
Mooi doorkijkje in Dillenburg 16 september 2017
Vandaag het DB museum in Koblenz bezocht 17 september 2017
Even wat foto's maken van al dat moois 17 september 17 september 2017
Peter even op de bok van de stoomloc BR 82 008 17 september 2017
BR 18 003-1 een prachtig oude Elloc van de DB 17 september 2017
Mooi pand in het centrum van Koblenz 17 september 2017
Beeltenis in de muur van een huis in Koblenz 17 september 2017
Met de kabelbaan naar Fort Ehrenbreitstein aan de overkant van de Rijn in Koblenz 17 september 2017
Mooi doorkijkje in het fort Ehrenbreitstein in Koblenz 17 september 2017
Even samen op de foto met op de achtergrond Koblenz 17 september 2017
Mooi doorkijkje op het fort Ehrenbreitstein in Koblenz 17 september 2017
De Sint-Kastorbasiliek in Koblenz 17 september 2017
De koeienstal vlakblij ons vakantiehuis in Liebenscheid 18 september 2017
Mooie houten kop aan een van de vakwerkhuizen in Limburg 18 september 2017
Interieur van de Dom van Limburg a/d Lahn 18 september 2017
Prachtig altaarstuk in de Dom van Limburg a/d Lahn 18 september 2017
Prachtig gebrandschilderd raam in de Dom van Limburg a/d Lahn 18 september 2017
Even samen op de foto op Eschenberg 19 september 2017
Het eindpunt is weer in zicht. Nanzenbach 19 september 2017
Ik sta op een uitkijktoren langs de route 19 september 2017
De Dom van Wetzlar is nog steeds niet helemaal afgebouwd 20 september 2017
Mooie glas in lood ramen in de Dom van Wetzlar
Prachtig vakwerkhuis in Wetzlar 20 september 2017
De stadsmuur van Westzlar is nog goed te zien in de Obertorstrasse 20 september 2017
Mooi interieur van de kasteel kerk Greifenstein 21 september 2017
Twee koele ridders op een houten paard Greifenstein 21 september 2017
Mooi plaatje van het kasteel Greifenstein 21 september 2017
The ridder op het balkon 21 september 2017
Imposante toren heeft het kasteel 21 september 2017
Het huis in Bassenge van de familie Mathot 22 september 2017
Het kruis op het graf van de familie Mathot 22 september 2017
Nog een graf op dezelfde begraafplaats van de familie Fraikin-Mathot 22 september 2017
Kunstwerk in de Theetuin in Oirschot
Stoel in de Theetuin in Oirschot 24 september 2017
Oscar helemaal in zijn element Oirschot 23 september 2017
De St. Petrusbasiliek in Oirschot 23 september 2017
Leuk om samen schat te zoeken in de natuur 24 september 2017
Paul en Oscar even samen op de foto 24 september 2017
Prachtig doorkijkje tijdens onze wandeling in de buurt van Valkenswaard 24 september 2017
Plattegrond van het Leenderbos bij Valkenswaard 24 september 2017
We hebben de laatste geocatch van de dag gevonden. De Efteling 24 september 2017
Miniatuur Efteling onder de grond 24 september 2017
Even uitrusten tijdens onze wandeling in Luyksgestel 25 september 2017
Ik ben Oscar aan het helpen met zijn Nederlandse taal 25 september 2017
Heerlijk genieten in de zon bij ons vakantiehuisje 25 september 2017
Lekker samen uit eten in Lommel België 25 september 2017
Lekker uit eten bij De Elze in Lommel België 25 september 2017
De grootste Duitse oorlogsbegraafplaats ligt in Lommel België 26 september 2017
Het herdenkings gedeelte van de begraafplaats in Lommel België 26 september 2017
Een van de vele Duitse Soldaten rust hier. Kijk eens naar zijn leeftijd... 26 september 2017
Prachtig torenuurwerk in het museum Klok en Peel in Asten 27 september 2017
Prachtig carrilion met bewegende beelden in het museum 27 september 2017
Peter speelt op een carrillion in het museum in Asten 27 september 2017
Tijdens onze wandeling een mooie paddestoel. Waar zijn de kabouters? 28 september 2017